Лични инструменти

Логически задачи

от jobs.dev.bg

Няма лесен начин да се прецени колко умен е един кандидат за работа. Един от подходите е изискването за решаване на задачи, които нямат нищо общо с реалните проблеми от ИТ сферата. В България за сега е рядкост на интервюта да се дават подобни задачи, защото в България интервютата за работа са обикновено един час или може би два, а за тези задачи трябва малко повечко време за мислене. Но с настъпването на много международни фирми на пазара на труда няма да е зле да хвърлите един поглед и на тези задачи. Всички тези задачи са задавани на интервюта за работа в Майкрософт, но там интервюто продължава между 4 часа и цял ден.

Съдържание

Логически задачи

Това са задачи, които в началното училище решавахме в часовете по СИП математика, тогава може и да не са ги наричали логически задачи. Ето един пример: "На една спирка си седели двама мъже и чакали автобуса. За да минава времето по - бързо започнали да си задават загадки. Единия казал: "Аз имам три дъщери, произведението от годините им е 36, а сбора от годините им е номера на онази сграда. На колко години са дъщерите ми?". Тогава другия помислил малко и казал: "Това не е достатъчно информация". Първия се озадачил и отговорил: "Оу, извинявай! По – голямата има червена коса". Въпроса на интервюиращия е – "На каква възраст са дъщерите?".

Задачи, които нямат точен отговор

Това са задачи, които изискват не да се даде точен отговор, а да се провери начина на мислене на кандидата. Такива задачи са: "Колко бензиностанции има в София?" "Колко вода изтича през река Искър за 1 час?"

Тези задачи не изискват да кажете точна цифра за отговор. Дори и интервюиращия не знае колко точно бензиностанции има в София. Идеята е да ви накарат да мислите и по някакъв логически път да изкарате приблизителна бройка.

Задачи за разсъждаване

Това са задачи, за които трябва да помислите. "Как се правят бонбоните M&M?"

Други задачи

На интервюта можете да срещнете още задачи от "Теория на вероятностите" и "Физика". Естествено не се изисква да кажете закона на ОМ или някой от принципите на Исак Нютон. Една подобна задача е следната: "Как можеш да провериш колко тежи един самолет, ако нямаш кантар?"

Вместо заключение

Ако мислите, че тези въпроси са странни и едва ли ще ви се паднат подобни "глупости" на интервю, то помислете отново.